Tuesday, September 18, 2007

Pot-au-feu med kyckling och rotfrukter

"Och du har tänkt framföra...?", säger Daniel Breitholtz och gäspar.
"En pot-au-feu", säger du lugnt.
"Ett potpurri", säger Kishti, "På vad då om man får fråga?"
"Kyckling, palsternacka, lök och gula morötter", säger du.
"Vad har du i fonden?", säger Swartling som plötsligt satt sig rakt upp i stolen. Nu har du hela hans uppmärksamhet.
"Kalvbuljong, vitt vin och franska örter."
"Något mer?" Han röst har blivit djupare.
"Lite matlagningsgrädde mot slutet." Du möter hans blick och blinkar. Han ler tillbaka med äkta värme.
"Det här skall bli riktigt spännande. Varsågod och börja!"
All tidigare nervositet har runnit av dig när du med en elegant gest drar fram din största skärbräda och räknar in takten. Du kan inte misslyckas. Och det vet de tre figurerna bakom jurybåset också.




2 kycklingfiléér
2 vitlöksklyftor
2 gula lökar
2 persiljerötter eller palsternackor
2 morötter
2 dl vitt vin
3 dl vatten
1 tärning kalvbuljong
2,5 dl matlagningsgrädde (15% fett)
några nypor franska örter (timjan, rosmarin eller vad du nu gillar)
färsk persilja

Hacka vitlöken fint och fräs i en klick smör (eller olivolja). Skär kycklingen i breda remsor och låt fräsa med någon minut. Tillsätt vin, vatten, buljongtärning och torkade örter. Dra några varv på pepparkvarnen och låt puttra ungefär 20 minuter. Skala och klyv lök, palsternacka och morot två gånger på längden. Tillsätt och låt koka med tills de mjuknat precis lagom mycket. Tillsätt grädden och låt allt bli varmt. Strö eventuelllt över färsk persilja och servera med ris, vildris, cous-cous eller bulgur.

9 comments:

Stora Morran said...

Holy macaroni! Det låter fint. Ska prova.

emi guner said...

vad gott. kan du buda resterna till mig?

Zelda said...

Ha,ha du är ju för grym! Vet inte vad jag ser mest fram emot - dina recept eller dina underfundiga texter. Kul har jag i alla fall :-)

Jessica said...

frysta provensalska örter är en gåva till de som inte orkar hålla på med färska örter (till exempel jag).

K said...

Vilken grädde är inte till matlagning?

Cecilia said...

Låter gudomligt. Det ska provas på måndag!

Frk Fleggman said...

tackar, den ska testas!

Anonym said...

Det här ser väldigt smaskigt ut! Fungerar det bra att servera med kokt potatis? Om man enbart använder färska örter, skall man då tillsätta dem då det står torkade eller bör jag vänta tills allra sist?

Lotta Lundgren said...

hej! det är klart att det funkar med kokt potatis! Och färska örter tillsätter du alltid strax innan servering så smakar de mera.