Sunday, August 3, 2008

Lasagne med aubergine och parma

En kollegas kompis hade en orm, en stor och tillgiven sak. En dag blev ormen sjuk och slutade äta. Veckorna gick, ormen blev sämre och efter hand så matt att den bara ville ligga och slöa i kompisens säng. Där låg den och tryckte sin svala, uthungrade kropp mot kompisens. Till slut bestämde sig kompisen för att ta ormen till veterinären. Veterinären undersökte noga ormen och frågade om kompisen nyligen lagt märke till något annorlunda i dess beteende. Det hade ju inte kompisen direkt, mer än att den blivit keligare och ville sova sked. Då blev veterinären väldans uppspelt och förklarade att ormen dessvärre måste avlivas på stubinen. "Men varför?", grät kompisen och kramade sin tragiska orm. "Ormar slutar äta när de förbereder sig att smälta ett större byte. Din orm sover inte bredvid dig för att få närhet. Den ligger och mäter dig".



1 paket färska lasagneplattor integrali
2 små spänstiga auberginer
1 burk passerad tomat
1 burk konserverad körsbärstomat (välj Mutti om du kan)
1 burk kronärtskocksbottnar
3 vitlöksklyftor
2 msk vetemjöl
klick smör
ca 5 dl mjölk
ca 4 dl riven parmesan
ca 8 skivor parmaskinka

Sätt ugnen på 175°C. Skiva auberginerna i tunna fina skivor, salta på båda sidor, låt svettas ett tag, spola av med vatten, sprid ut på en plåt (dubbla lager går bra) och pensla gärna över med lite olivolja. In i ugnen tills de översta skivorna fått aningen färg.

Hacka vitlöken fint, fräs i lite olivolja, slå på tomaterna, låt puttra ett par minuter och smaka av med salt, peppar, kanske en tesked honung och en hutt balsamvinäger. Ställ åt sidan.

Smält smöret i en kastrull, sänk värmen, vispa i mjölet och späd med mjölken under omrörning. Rör till sist i den rivna osten och ta från värmen.

Skiva kronbottnarna så fint du kan och varva med aubergine, tomatsås, lasagneplattor och ostsås i så många lager som du själv finner lämpligt (det blir mer aubergine än pasta i det här receptet), se bara till att pastaplattorna alltid följs av sås så att de har någonting att koka mjuka i. Toppa med parmaskinkan. Grädda i mitten av ugnen, ca 25 minuter varav de sista fem på ugnens grillvärme så att skinkan mörknar och blir krispigt hård. Servera med sallad.

10 comments:

idaida said...

underbar historia! receptet verkar inte dumt det heller.

Lotta Lundgren said...

Ja visst är det härligt med ormens matglädje! Det är sådant som inspirerar. Vi har mycket att lära av ormar.

emi guner said...

när ska du bjuda mig på detta? jag blir så sugen att jag mörknar och blir krispigt hård!

Lotta Lundgren said...

Hahaha! Till helgen?

emi guner said...

JA!

Viktoria said...

Vilken ryslig historia! Den kommer jag aldrig att glömma.

Unknown said...

För bra för att vara sann?
http://christophers.blogg.se/2008/may/tjejen-och-ormen-kapitel-tre-av-tre.html

Lotta Lundgren said...

jamen vad bra – då kan jag äntligen hiva in den här pizzan!

Stora Morran said...

Den orm-storyn är ju helt obetalbar. Personligen skulle jag aldrig i hela mitt liv ligga sked med en orm.

Viktoria said...

Jag har fortfarande inte glömt din ormhistoria. Var tvungen läsa upp den för min man just nu, för att förgylla fredagskvällen.